Affidea/IMC Banja Luka domaćin zajedničkog predavanja o radioterapiji osteoartikularnih oboljenja

Centar za radioterapiju Affidea/IMC Banja Luka bio je domaćin uspješnog predavanja o upotrebi radioterapije u liječenju osteoartikularnih oboljenja. Predavanje su održali dr Nebojša Skrepnik, onkolog i direktor Istraživačkog centra u Ortopedskom institutu u Tucsonu, Arizona, SAD, te njegova kćerka, dr Tijana Skrepnik, radijacioni onkolog u Klinici Radiant Oncology, Tucson, Arizona.

Dr Nebojša Skrepnik, rođeni Banjalučanin i gostujući profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, zajedno sa dr Tijanom Skrepnik podijelili su svoja iskustva i znanja o radioterapiji kao vidu terapije za određena osteoartikularna oboljenja. Učesnici predavanja bili su zaposleni Centra za radioterapiju Affidea/IMC Banja Luka kao i kolege sa Odjeljenja za ortopediju Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju Dr Miroslav Zotović.

Dr Pavle Banović, medicinski direktor Centra za radioterapiju Affidea/IMC Banja Luka, istakao je uspješno sprovođenje radioterapije za različita osteoartikularna oboljenja u Centru. To uključuje hemangiome, aneurizmalne ciste kostiju, bolnu petu, peritendinitis humeroscapularis (PHS) i epicondylopathia humerusa (EPH). On je takođe naglasio da se radioterapija degenerativnih bolesti lokomotornog sistema može sprovesti i na linearnom akceleratoru, uz pomoć propisane doze MV X-zračenja.

Posebna čast i zadovoljstvo bilo je ugostiti tako eminentne stručnjake iz Sjedinjenih Američkih Država. Dr Tijana Skrepnik izrazila je iznenađenje i oduševljenje opremom, kadrom i tehnikama koje koristi Centar. Ona je naglasila da to čini Centar za radioterapiju Affidea/IMC Banja Luka primjerom dobre prakse ne samo u regionu, već i šire. A pogotovo tehnikama koje se koriste u Centru, a navela je neke: SRT/SRS (stereotaksična radioterapija / radiohirurgija), SBRT (stereotaksična ekstrakranijalna radioterapija), IMRT (intenzitetom modulisana radioterapija), VMAT (volumetrijski modulisana lučna terapija), DIBH (radioterapija u dubokom udisaju) i IDENTIFY.