Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς - Stress MRI (perfusion CMR) - Affidea Ελλάδος

Τι είναι η stress MRI (perfusion CMR);

Η stress MRI ή με άλλα λόγια μαγνητική καρδιάς για αιμάτωση του μυοκαρδίου, είναι μία μη-επεμβατική, ανώδυνη εξέταση για την ανίχνευση και μέτρηση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου. Η εξέταση δίνει πληροφορίες για την αιμάτωση του μυοκαρδίου σε καταστάσεις ηρεμίας και στρες.

 

Γιατί να κάνω stress MRI?

Επειδή είναι η πιο σύγχρονη, αξιόπιστη, ακριβής, μη- επεμβατική μέθοδος ανίχνευσης ισχαιμίας του μυοκαρδίου μέχρι στιγμής. Είναι ασφαλής, γρήγορη και δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι παρέχει πληροφορίες ταυτόχρονα για την ισχαιμία του μυοκαρδίου, την παρουσία ουλής, τη βιωσιμότητα και τη λεπτομερή καρδιακή λειτουργία. Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν τη διερεύνηση αιτίας στηθαγχικών ενοχλημάτων/προκάρδιου άλγους, την εκτίμηση ασθενών μέσου και υψηλού προκλινικού κινδύνου για χρόνια στεφανιαία νόσο, τον καθορισμό της ισχαιμίας και της έκτασης της ουλής μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου και πριν την επαναγγείωση με stent/By-pass, τον καθορισμό της αιμοδυναμικής σημασίας των ενδιάμεσων στενώσεων των στεφανιαίων αγγείων κατά την κλασική ή αξονική στεφανιογραφία καθώς επίσης και τη μελέτη αρρυθμιών.

 

Είναι καλύτερη η stress perfusion MRI από το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου και το stress Echo;

Ναι.  Πλήθος μελετών έχουν αναδείξει την αξία της Stress CMR. Συγκεκριμένα, η stress MRI έχει υψηλότερη ευαισθησία και ειδικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες διαγνωστικές μεθόδους λειτουργικής απεικόνισης (σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, stress echo). Με άλλα λόγια μπορεί να ανιχνεύσει ή να αποκλείσει με μεγαλύτερη ακρίβεια ισχαιμία του μυοκαρδίου. Επιπλέον, στην ίδια εξέταση μπορούν να ανιχνευθούν ακόμα και μικρά εμφράγματα του μυοκαρδίου, ενώ μπορεί να αναδείξει τη μικροαγγειακή στεφανιαία νόσο, η οποία είναι δύσκολο να διαγνωσθεί με άλλες μεθόδους. Παράλληλα, το ειδικό φάρμακο που χορηγείται είναι πιο ασφαλές από το φάρμακο που χρησιμοποιείται στο stress echo, καθώς δεν προκαλεί πραγματική ισχαιμία του μυοκαρδίου. Επιπλέον, η μαγνητική καρδιάς δεν περιλαμβάνει ιονίζουσα ακτινοβολία σε αντίθεση με το σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου.

 

Πώς ακριβώς διενεργείται η εξέταση;

Η εξέταση πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς από εκπαιδευμένους ιατρούς και τεχνολόγους. Μετά την αρχική μελέτη της ανατομίας και λειτουργίας της καρδιάς, ο καρδιολόγος χορηγεί ειδικό φάρμακο ενδοφλεβίως (αδενοσίνη ή regadenoson) για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο μιμείται την κόπωση. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται η αιμάτωση της καρδιάς μέσω ανακατανομής της αιματικής ροής. Ακολούθως, χορηγείται το ειδικό σκιαγραφικό και λαμβάνονται επιπλέον πληροφορίες για πιθανή ύπαρξη εμφραγματικής ουλής ή περιοχών ίνωσης.

 

Πόσο ασφαλής είναι η εξέταση;

Το ειδικό φάρμακο που χορηγείται θεωρείται γενικώς ασφαλές και χρησιμοποιείται και σε άλλες εξειδικευμένες καρδιολογικές εξετάσεις (π.χ. σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου). Χορηγείται από καρδιολόγο με μεγάλη εμπειρία, ο/η οποίος/α είναι παρών/ούσα καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης. Έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια σημαντικές παρενέργειες, καθώς δεν προκαλεί πραγματική ισχαιμία του μυοκαρδίου, όπως η κλασσική δοκιμασία κοπώσεως ή το stress echo.

Τα ζωτικά σημεία του ασθενούς (καρδιακός ρυθμός και συχνότητα, αρτηριακή πίεση, κορεμός οξυγόνου) παρακολουθούνται συνεχώς. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες (εάν υπάρξουν) είναι ήπιες και διαρκούν για λίγα λεπτά, ενώ υπάρχει και αντίδοτο, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί.  Μετά την εξέταση δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει και να πιει ελεύθερα, να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες του, ενώ δεν τίθεται θέμα αποφυγής συναναστροφής με παιδιά ή εγκύους, καθώς δεν περιλαμβάνει ακτινοβολία.

 

Πώς πρέπει να προετοιμαστεί ο ασθενής για την εξέταση;

Ο ασθενής πρέπει να απέχει 24 ώρες από τη λήψη καφέ, τσαγιού, σοκολάτας καθώς και energy drinks που περιέχουν καφεϊνη. Επίσης, πριν την εξέταση πρέπει να διακοπούν σκευάσματα που περιέχουν θεοφυλλίνη.

 

Πόσο διαρκεί η εξέταση;

Η εξέταση διαρκεί περίπου 40-50 λεπτά. Ωστόσο, ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξηθεί, εάν υπάρχουν επιπρόσθετα κλινικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν κατά την διάρκεια της ίδιας εξέτασης.

 

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να κάνουν stress CMR;

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών δύναται να κάνουν την εξέταση. Ισχύουν οι γενικές αντενδείξεις για μαγνητική τομογραφία, όπως η παρουσία παλαιού καρδιακού βηματοδότη/απινιδωτή μη-συμβατό με μαγνήτη, συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συσκευές (αντλίες ινσουλίνης, κοχλιακά εμφυτεύματα), κάποιες κατηγορίες αγγειακών clips στον εγκέφαλο, μεταλλικά ξένα σώματα κοντά σε ζωτικά όργανα, αναφυλαξία στο σκιαγραφικό, σοβαρή κλειστοφοβία.

Επιπλέον, η χορήγηση του ειδικού αγγειαδιασταλτικού φαρμάκου κατά τη stress CMR αντενδείκνυται σε σοβαρού βαθμού κολποκοιλιακό αποκλεισμό, σημαντική φλεβοκομβική βραδυκαρδία (<40 σφύξεις/min), σοβαρή υπόταση ή ενεργό βρογχόσπασμο.

 

Γιατί πρέπει να κάνω την εξέταση στο Affidea Central;

Στο Affidea Central, διενεργείται ειδικό πρωτόκολλο μαγνητικής καρδιάς για την αιμάτωση του μυοκαρδίου, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Εταιρείας, από καρδιολόγο ιατρό που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό, μετά από πολυετή εξειδίκευση στο Ηνωμένο Βασίλειο.