Μαγνητική Τομογραφία - Affidea Ελλάδος

Η Μαγνητική Τομογραφία είναι μια μη επεμβατική τεχνική ιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων τόσο της ανατομίας όσο και της φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος.

Μια πολύ ακριβής εικόνα μπορεί να δημιουργηθεί από μια προηγμένη συσκευή εξοπλισμένη με έναν πολύ ισχυρό μαγνήτη και μια ποικιλία εξειδικευμένων πηνίων που εκπέμπουν και δέχονται κύματα ραδιοσυχνοτήτων που αλληλεπιδρούν με άτομα υδρογόνου μέσα στο σώμα μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος και πιο συχνά χρησιμοποιείται για να εξετάσει τον εγκέφαλο, τις αρθρώσεις και στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης.

Οι Μαγνητικοί Τομογράφοι με ισχυρό μαγνητικό πεδίο 1,5 Tesla απεικονίζουν με πολύ υѱηλή ακριβεία, περιορίζουν τον χρόνο εξέτασης στο 1/8 των παλαιότερων μηχανημάτων, μειώνουν σημαντικά το θόρυβο και προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη άνεση στον εξεταζόμενο.

Οι μαγνητικοί τομογράφοι έχουν δυνατότητα απεικόνισης σε Νευρολογικές, Ορθοπεδικές, Αγγειολογικές, Ογκολογικές, Ουρολογικές και Καρδιολογικές εξετάσεις. Με την συνεχή αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μαστογραφία, προστάτη, τρακτογραφίας και ελέγχου αιμάτωσης.

Ο εξεταζόμενος σε μία μαγνητική τομογραφία δεν εκτίθεται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Συστήνεται να προηγείται επικοινωνία με το Διαγνωστικό Κέντρο που θα επισκεφθείτε για διευκρινίσεις επί της προετοιμασίας, καθώς δύναται να διαφοροποιείται βάσει ιστορικού του ασθενούς.

Εκτός της απλής μαγνητικής τομογραφίας, στην Affidea πραγματοποιούνται και εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μαγνητική αγγειογραφία, πυελογραφία και μαστογραφία. Απευθυνθείτε στο κέντρο που σας εξυπηρετεί για πληροφορίες και λεπτομέρειες των εξετάσεων.

Η Μαγνητική Τομογραφία είναι μια μη επεμβατική τεχνική ιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων τόσο της ανατομίας όσο και της φυσιολογίας του ανθρώπινου σώματος.
Μια πολύ ακριβής εικόνα μπορεί να δημιουργηθεί από μια προηγμένη συσκευή εξοπλισμένη με έναν πολύ ισχυρό μαγνήτη και μια ποικιλία εξειδικευμένων πηνίων που εκπέμπουν και δέχονται κύματα ραδιοσυχνοτήτων που αλληλεπιδρούν με άτομα υδρογόνου μέσα στο σώμα μας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος και πιο συχνά χρησιμοποιείται για να εξετάσει τον εγκέφαλο, τις αρθρώσεις και τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης.
Οι Μαγνητικοί Τομογράφοι με ισχυρό μαγνητικό πεδίο απεικονίζουν με πολύ υѱηλή ακριβεία, περιορίζουν τον χρόνο εξέτασης στο 1/8 των παλαιότερων μηχανημάτων, μειώνουν σημαντικά το θѳόρυβο και προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη άνεση στον εξεταζόμενο. Οι Μαγνητικοί Τομογράφοι έχουν δυνατότητα απεικόνισης σε Νευρολογικές, Ορθοπεδικές, Αγγειολογικές, Ογκολογικές, Ουρολογικές και Καρδιολογικές εξετάσεις. Με την συνεχή αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μαστογραφία, προστάτη, τρακτογραφίας και ελέγχου αιμάτωσης.
Ο εξεταζόμενος σε μία μαγνητική τομογραφία δεν εκτίθενται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία.

Όχι, η μαγνητική τομογραφία είναι μια ανώδυνη διαδικασία. Θα πρέπει να μπορείτε να μείνετε ακίνητοι και ξαπλωμένοι για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα που χρειάζεται. Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να μείνετε ακίνητοι ή ξαπλωμένοι σε επίπεδη θέση, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πριν την εξέταση.

Για την εξέταση θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε και να βολευτείτε όσο το δυνατόν καλύτερα. Θα σας δοθεί ένα κουμπί “κλήσης” το οποίο μπορείτε να πατήσετε σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον γιατρό κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Επίσης θα σας δοθούν ακουστικά και μπορείτε να επιλέξετε τη μουσική που θέλετε να ακούσετε κατά τη διάρκεια της σάρωσης.

Η εξέταση ενός μέρους του σώματός σας, η οποία ονομάζεται και σάρωση, μπορεί να διαρκέσει περίπου 15 λεπτά. Ως εκ τούτου θα χρειαστεί αναλογικά περισσότερο χρόνο για να σαρώσετε περισσότερα από ένα μέρη του σώματός σας. Ο χρόνος της σάρωσης μπορεί επίσης να ποικίλει ανάλογα με τη διάγνωση που έχει ζητηθεί. Για παράδειγμα, συχνά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την παραγωγή εικόνων υψηλής ανάλυσης, όταν οι εξεταζόμενες δομές που σαρώνονται είναι πολύ μικρές.

Ο ακτινολόγος θα γράψει ένα πόρισμα, αναλύοντας τα πιθανά ευρήματα κατά την την εξέταση. Το πόρισμα της εξέτασης μπορείτε να το συζητήσετε με τον ίδιο τον ακτινολόγο, καθώς και με τον θεράποντα ιατρό σας.

Μια σειρά από ανοιχτά ή ανοικτής διαμέτρου μηχανήματα είναι διαθέσιμα στα διαγνωστικά κέντρα της Affidea για να διευκολύνουν ανθρώπους που μπορεί να αισθάνονται κλειστοφοβία κατά τη σάρωση. Θα σας δοθεί ένα κουμπί “κλήσης” που μπορείτε να πατήσετε ανά πάσα στιγμή, εάν για κάποιο λόγο θελήσετε να σταματήσετε την εξέταση.

Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες από την μαγνητική τομογραφία. Δεν χρησιμοποιείται καθόλου ακτινοβολία. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε ανεύρυσμα στο κεφάλι σας, μεταλλικές βαλβίδες στην καρδιά, καρδιακό βηματοδότη, εσωτερικά εμφυτεύματα στο αυτί (κοχλιακό εμφύτευμα) ή μεταλλικά θραύσματα στο μάτι σας, θα πρέπει να το αναφέρετε εξαρχής σε ένα μέλος του προσωπικού της Affidea.

Μολονότι η μαγνητική τομογραφία δεν κάνει χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας, σε γενικές γραμμές δεν θα πρέπει να συστήνεται σε περίπτωση ή πιθανότητα εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον γιατρό σας και ένα μέλος του προσωπικού της Affidea, εάν είστε ή μπορεί να είστε έγκυος.

Συστήνεται να προηγείται επικοινωνία με το Διαγνωστικό Κέντρο που θα επισκεφθείτε για διευκρινίσεις επί της προετοιμασίας, καθώς δύναται να διαφοροποιείται βάσει ιστορικού του ασθενούς.