Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας (Μ.Ο.Π.) - Affidea Ελλάδος

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας ή DXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) είναι η εξέταση κατά την οποία γίνεται χρήση των ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της οστικής μάζας. Θεωρείται η καλύτερη εξέταση για τον έλεγχο της οστικής πυκνότητας και χρησιμοποιείται ευρέως στη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σταδιακή απώλεια ασβεστίου, η οποία καθιστά τα οστά λεπτότερα και πιο εύθραυστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο θραύσης. Είναι πιο συνηθισμένη μετά την ηλικία των 50 ετών.

Συχνά αναφέρεται ως η «σιωπηλή ασθένεια» επειδή δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα πριν από ένα κάταγμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να υποστούν πολλαπλά κατάγματα.

Η πυκνομετρία των οστών είναι μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση που επιτρέπει την μέτρηση της πυκνότητας των οστών σας, με βάση τα στατιστικά πρότυπα για την ηλικία, το βάρος και το φύλο σας. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για την ποσοτικοποίηση της απώλειας οστικής μάζας.

Συστήνεται να προηγείται επικοινωνία με το Διαγνωστικό Κέντρο που θα επισκεφθείτε για διευκρινίσεις επί της προετοιμασίας, καθώς δύναται να διαφοροποιείται βάσει ιστορικού του ασθενούς.

 

 

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Συχνά αναφέρεται ως η «σιωπηλή ασθένεια», γιατί πολύ συχνά παραμένει αδιάγνωστη μέχρι να συμβεί ένα κάταγμα. Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Σε περίπτωση πιθανής οστεοπόρωσης, ο ιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει για την εκτίμηση – μέτρηση της  πυκνότητας των οστών σας.

 

• Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση κάτω των 65 ετών που έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση
• Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, που έχουν υποστεί αυτόματο ένα κάταγμα
• Οι γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω
• Οι γυναίκες που βρίσκονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT/ΕΡΤ) για παρατεταμένες χρονικές περιόδους
• Οι άνδρες με κλινικές καταστάσεις που σχετίζονται με την οστική απώλεια
• Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σπονδυλικά κατάγματα
• Τα άτομα με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος/ανορεξία

 

Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει και παραμένει ακίνητος, ενώ ο βραχίονας του μηχανήματος περνά πάνω από τις επιλεγμένες περιοχές. Μια χαμηλής δόσης δέσμη ακτινών X εκπέμπεται από την πηγή και ακτινοβολεί την περιοχή που μετριέται. Αυτές οι ακτίνες X ανιχνεύονται από συσκευή στο βραχίονα του μηχανήματος. Το μηχάνημα μετατρέπει τις πληροφορίες που λαμβάνονται από τον ανιχνευτή σε μια εικόνα του σκελετού και αναλύει την ποσότητα οστού που περιέχει ο σκελετός.

 

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας με τη μέθοδο DEXA είναι μια μη επεμβατική τεχνική. Κατά τη διάρκεια μιας μέτρησης σε ένα σημείο του σώματος, ο εξεταζόμενος εκτίθεται σε πολύ μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, που αντιστοιχεί στο 1/15 της δόσης ακτινοβολίας μιας απλής ακτινογραφίας θώρακα.

 

Η σάρωση θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά.

 

Θα εκδοθεί αναλυτική έκθεση με τα ευρήματα από την εξέταση και ερμηνεία του αποτελέσματος από τον ακτινολόγο, την οποία θα προσκομίσετε στον κλινικό ιατρό σας για περαιτέρω αξιολόγηση.