Ψηφιακή Μαστογραφία - Affidea Ελλάδος

Η Ψηφιακή Μαστογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για την λεπτομερή απεικόνιση του μαστού. Χρησιμοποιείται ευρέως στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Μπορεί να δώσει πληροφορίες για τα ψηλαφητά μορφώματα, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ανακαλύψει μη ψηλαφητές παθολογίες τις οποίες η ίδια η γυναίκα ή ο ιατρός της δεν μπορούν να ψηλαφήσουν. Έτσι, είναι σε θέση να εντοπίσει ακόμη και την ύπαρξη πολύ μικρού μεγέθους καρκίνου στο μαστό, όταν αυτός δεν έχει δώσει ακόμη κανένα κλινικό εύρημα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Ο προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία έχει συμβάλλει στη μείωση της θνητότητας από τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30%-40% σε γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών.

Συστήνεται να προηγείται επικοινωνία με το Διαγνωστικό Κέντρο που θα επισκεφθείτε για διευκρινίσεις επί της προετοιμασίας, καθώς δύναται να διαφοροποιείται βάσει ιστορικού του ασθενούς.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ένας εξειδικευμένος τεχνολόγος θα σας τοποθετήσει στο μαστογράφο εισάγοντας το μαστό σε μια ειδική πλατφόρμα όπου και θα προκληθεί σταδιακή συμπίεση  με ένα ειδικό εξάρτημα (συχνά από Plexiglas ή άλλο πλαστικό υλικό). Η συμπίεση του μαστού είναι απαραίτητη προκειμένου να απεικονιστεί ολόκληρος ο μαστός και να αναδειχθούν οι εσωτερικοί ιστοί του. Μερικές γυναίκες με ευαίσθητο στήθος μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία. Σε περίπτωση που αισθανθείτε συνεχώς αυξανόμενο πόνο ή πολλή έντονη δυσφορία, να ενημερώσετε τον τεχνολόγο. Λιγότερη συμπίεση θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η ενόχληση είναι ιδιαίτερα έντονη και καθόλου συμπίεση σε περίπτωση παρουσίας ενθεμάτων. Συνήθως είναι απαραίτητες δύο λήψεις σε διαφορετικές προβολές για κάθε μαστό και μπορεί να σας ζητηθεί να κρατήσετε την αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να  μειωθεί η πιθανότητα λήψης μιας θολής εικόνας των μαστών.

 

Σε πολλές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, η μαστογραφία πραγματοποιείται προληπτικά, ετησίως, σε γυναίκες 40 ετών και άνω που δεν αντιμετωπίζουν κανένα σύμπτωμα, ως μέθοδος ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του πρώιμου καρκίνου του μαστού. Σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια με καρκίνο του μαστού (μητέρα, αδερφή, γιαγιά) σε πολλές χώρες του κόσμου ο έλεγχος με μαστογραφία συνιστάται να ξεκινά μία δεκαετία νωρίτερα από την ηλικία εμφάνισης της νόσου στο συγγενή αν αυτό αντιστοιχεί σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών. Επίσης, η μαστογραφία πραγματοποιείται σε γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα σχετιζόμενα με το μαστό όπως άλγος, εκκρίσεις από τη θηλή ή παρουσία ψηλαφητού μορφώματος του μαστού που έχει βρεθεί από τη ίδια τη γυναίκα ή το γιατρό της. Η μαστογραφία είναι σε θέση να αναδείξει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με υψηλή ακρίβεια την παρουσία ή απουσία παθολογίας όπως την πιθανότητα καλόηθων και κακόηθων όγκων αλλά και φλεγμονών που σχετίζονται με το μαστό.

 

Σήμερα η συμβατική (αναλογική) μαστογραφία βαθμιαία έχει αντικατασταθεί από τη λεγόμενη Ψηφιακή Μαστογραφία όπου αντί για φιλμ χρησιμοποιείται ψηφιακός ανιχνευτής και ηλεκτρονικός υπολογιστής. Για το λόγο αυτό η ψηφιακή μαστογραφία εμφανίζει καλύτερη ευκρίνεια, άρα και υψηλότερη διαγνωστική ευαισθησία και ακρίβεια, ενώ ταυτόχρονα η εξεταζόμενη δέχεται ακόμα μικρότερη ποσότητα ακτινοβολίας.

 

Πριν από τον προγραμματισμό μίας Μαστογραφίας, συνιστούμε να συζητήσετε τυχόν προβλήματα είτε αλλαγές που έχετε παρατηρήσει στο στήθος σας με τον ιατρό σας.
Επιπλέον, ενημερώστε τον ιατρό σας σε περίπτωση που έχετε υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση στο μαστό, εάν υπάρχει οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού και εάν λαμβάνατε ορμονολογική θεραπεία.

 

Η Μαστογραφία, όπως και η ψηλάφηση, πρέπει να γίνεται μεταξύ 4ης και 12ης μέρας του κύκλου, σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας, που οι μαστοί δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και διογκωμένοι.

 

 

Μην χρησιμοποιείται αποσμητικό, τάλκ ή κρέμα σώματος στις μασχάλες και στο στήθος σας την ημέρα των εξετάσεων, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν ψευδώς θετικά παθολογικά ευρήματα. Να προσκομίσετε προηγούμενες σχετικές εξετάσεις.

 

Η διαδικασία εξέτασης διαρκεί συνήθως λιγότερο από 30 λεπτά.

 

Παρ’ όλο που η εξέταση γίνεται με τη χρήση ακτίνων Χ, δεν είναι επικίνδυνη εξέταση, αφού οι σημερινοί μαστογράφοι είναι χαμηλής δόσης και εκπέμπουν πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας, η οποία δεν βάζει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας. Αλλά προσοχή: ακριβώς επειδή η μαστογραφία έχει κάποια δόση ακτινοβολίας, θα πρέπει να φροντίζουμε η μαστογραφία που θα κάνουμε να είναι καλής ποιότητας αφενός για να μας εξασφαλίσει τα δεδομένα για αξιόπιστη διάγνωση και αφετέρου να μη χρειαστούν επαναληπτικές λήψεις.

 

Ένας ακτινολόγος, ειδικά εκπαιδευμένος στην απεικόνιση μαστού θα επιβλέψει και θα ερμηνεύσει την μαστογραφία, αναλύοντας τις εικόνες και γράφοντας το τελικό πόρισμα της εξέτασης. Για το τελικό αποτέλεσμα της εξέτασης μπορείτε να ενημερωθείτε από τον ίδιο τον ακτινολόγο, καθώς και να συζητήσετε για περαιτέρω διευκρινίσεις με τον παραπέμποντα ιατρό σας. Μην ξεχνάτε να παραλαμβάνετε πάντα τα films και τη γνωμάτευση της εξέτασής σας.